Magamról

Saját fotó
Egy újabb bloggoló. - Yet Another Blogger.

2010. június 30., szerda

Magyar - Szlovák szja adózás

Miután 2010. január 1-vel változtak Magyarországon az adósávok és adó mértékek gondoltam utána nézek, hogy állunk most Szlovákiához képest. Miért tettem mindezt? Leginkább, mert pár éve állandóan Szlovákiával példálóztak a médiában és most nagy a csend. Szerencsére van egy szlovákiai magyar ismerősöm, aki mellesleg könyvelő, így azokat az adatokat is egyszerűbben össze tudtam szedni.

Alapvetően igaz, hogy Szlovákiában a személyi jövedelemadóból több marad a munkavállalónál, mint Magyarországon. Szlovákiában a munkavállalónál a bruttó bére 59%-a, Magyarországon az 54%-a marad. Ha egy családban két gyerek van, akkor családi pótlékkal együtt több marad havi 100ezer bruttó mellett a magyar családnál. 150ezer-nél már szlovák munkavállalónál marad több (kb3ezer Ft-tal). Ha nincs gyerek, akkor minden esetben igaz, hogy Szlovákiában több marad a munkavállalónál, sőt a bér emelkedésével egyre nagyobb a különbség. Ha figyelembe vesszük az adójóváírásokat, akkor lehetnek olyan esetek, amikor Magyarországon kevesebb adót kell fizetni, mint Szlovákiában és persze fordítva is igaz ez.

Az költségeknek van egy másik oldala is a munkaadó összes költsége. A munkaadónak kb7%-kal kevesebb adót/járulékot kell befizetnie Magyarországon (28,5%) mint Szlovákiában (35,2%). Ez azt jelenti, hogy a munkavállaló szempontjából olcsóbb ugyanannyi bruttó bérért foglalkoztatnia Magyarországon, mint Szlovákiában.

Csináltam egy-két táblázatot összehasonlítésképpen, amelyek az alábbi linken megtekinthetőek: https://spreadsheets.google.com/ccc?key=0AitOr3P6Yj-idEtIcXVtVUpycVRKSHJhQ1BjWHlOelE&hl=en&authkey=CJ-huaUM

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése