Magamról

Saját fotó
Egy újabb bloggoló. - Yet Another Blogger.

2009. október 12., hétfő

Nyílt forráskódú szoftverek használata Microsoft Windows operációs rendszeren

Mottó:

"Ha a boltban nem lopsz, akkor az interneten se tedd!!!
Használj ingyenes vagy nyílt forráskódú szoftvereket!!!
Nem vagyok Windows fun, más meg nem Linux fun."




Informatikusként sokat tapasztalom, hogy az átlag ember nincs tisztában azzal, hogy milyen szoftvereket használ. Alapvetően kétféle meber létezik: aki használja a számítógépet, de azt hiszi, hogy a szoftver a gép tartozéka és ezért nem kell külön fizetni. A másik csoport tudja, hogy amit használ az nem a számítógép tartozéka, de úgy gondolja, hogy neki "joga" van használni.

Természetesen van egy harmadik csoport is, aki ha nyílt forráskódú szoftvereket használ. Az elmúlt években nagyot fejlődtek ezek a szoftverek és egy átlagos felhasználónak minden igényét kielégítik.

Kis segítséget szeretnék nyújtani mindenkinek, aki jogtiszta szoftvereket szeretne használni (naív leszek: remélem egyre többen vannak).

A nyílt forráskódú szoftverek említésekor mindenkinek a Linux jut eszébe. Tévhit!!! Windows operációs rendszer alá is nagyon sok ingyenes illetve nyílt forrású szoftver létezik. Aki nem akar Linuxot használni, mert megszokta/jobban szereti a Windows-t, annak szeretném röviden bemutatni a lehetőségeket.

Ha otthoni használatra Windows (természetesen megvásárolt) munkaállomást telepítenék, akkor az alábbi szoftvereket használnám:
Iroda:
Internet:
Multimédia:
Kép nézegető:
Kép szerkesztő:
PDF konvertáló:

Víruskereső: ez a legproblémásabb eset. Szerintem ezt nem nyílt forrású szoftverből oldanám meg, hanem megvenném az ESET NOD32 szoftverét. Ha nagyon bátor lennék, akkor lehet, hogy a Windows beépített kártékony figyelőjét használnám.

Az előbb felsorolt programoknak sok-sok alternatív megoldása lehetséges és természetesen lehet vitatkozni, hogy ki mit szeret jobban. Amikor Windows-t használok, akkor ezek azok a programok, melyeket használok.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése